Vad du behöver veta om högtrycksslangar

Högtryckstvättslangar är specialiserade komponenter som används för rengöring i en mängd olika kommersiella industrier. De tål höga tryck mellan 3 000 PSI och 6 000 PSI, och de är byggda för att klara extrema temperaturer från -40 C till 135 C. När de är utrustade med rätt tillbehör kan de användas för att rengöra envis smuts från vägar och byggarbetsplatser, desinficera storkök och ta bort olja, fett, färg och rost från lastbilar och jordbruksredskap. Här är några saker att tänka på om dessa slangar så att du kan förlänga livslängden på din utrustning och se till att den används på ett säkert sätt.

Vad är det som gör att högtryckstvättsslangar är så starka?

Högtryckstvättsslangar har tre lager gjorda av slitstarka, hållbara material. Detta gör dem idealiska för krävande industrier. De olika lagren brukar delas in i det inre lagret, mellanlagret och det yttre lagret. Det inre lagret är det innersta lagret som utsätts för rengöringslösningsmedlet eller vattnet. Lagret är vanligtvis gjord av oljebeständigt syntetiskt gummi, såsom neopren, som tål exponering för en mängd olika lösningsmedel och extrema temperaturer. Mellanlagret inrymmer slangförstärkningen. Den består vanligtvis av en eller två flätor gjorda av höghållfast stål eller höghållfast garn. Trådförstärkningens funktion är att hålla ihop slangen när den är under högt tryck. Det tredje lagret är det yttersta lagret, vanligtvis kallat slangskyddet. Den är oftast gjord av ett hållbart material som karboxylatnitril, som är stiftstickad för att tillåta instängd ånga och ångor att strömma ut. Detta förhindrar blåsor på ytan.

Tips för underhåll av högtryckstvättsslangar

Korrekt skötsel och underhåll är viktigt för att förlänga livslängden på din högtrycksvattenslang. Att hålla en slang i gott skick är också en säkerhetsfråga. När ett hål eller annat fel inträffar på grund av utsliten eller skadad utrustning frigörs vatten och rengöringsmedel under mycket högt tryck (och ofta vid extrema temperaturer), vilket kan orsaka allvarliga skador.

Förvara den säkert

Att förvara din slang på rätt sätt hjälper till att skydda den från skador när den inte används. Att investera i en specialiserad högtrycksslangupprullare kommer att förhindra att din slang trampas på, körs omkull, knäcks eller blir tillplattad. Dessutom kan en rulle göra det lättare att använda en flexibel högtryckstvättsslang eftersom du inte behöver bära runt den eller slå in den för hand.

Var uppmärksam på detta

Även om högtryckstvättsslangar är gjorda för att vara flexibla bör du undvika att aggressivt dra i dem, tvinga dem runt hörn eller upprepade gånger dra dem över ojämna ytor. Att göra det kan försvaga slangen med tiden, vilket gör den mer känslig för fel. Till exempel kan veck i slangen äventyra den flätade förstärkningen, och nötning kan slita bort slangkåpan, exponera metallflätningen och göra den känslig för rost. Att köra över högtryckstvättsslangar med tung utrustning av misstag kan hända. De är dock inte utformade för att ofta motstå denna typ av övergrepp. När en slang är tillplattad kan den flätade förstärkningen gå sönder, vilket potentiellt kan leda till ett hål. Eftersom slangen snabbt återtar sin form kommer du dock inte att kunna se om den har skadats. Det är därför det är viktigt att undvika att platta till det i första hand.