Därför väljer svenskar att utbilda sig på distans

Att utbilda sig på distans har varit möjligt genom korrespondans under lång tid, men tack vare internet och datorer är det idag lättare än någonsin att få sig en utbildning helt och hållet på distans. Att välja att läsa hela eller delar av sin utbildning på distans är någonting som för med sig en lång rad olika fördelar för den som studerar.

 

Om du funderar på krig huruvida en distansutbildning kan vara en bra lösning för dig och din situation så kan den här texten vara ett utmärkt ställe att börja på för att bygga dig en bättre förståelse för varför så många väljer att studera på distans. 

 

Det finns ett brett utbud av olika tillgängliga utbildningar

 

Även om man självklart inte kan läsa alla olika program och kurser på distans så finns det ett oerhört brett utbud av olika utbildningar tillgängligt. Oavsett om du är intresserad av ett program inom statsvetenskap eller om du hellre hade läst en administratör utbildning så går det att göra direkt från sitt eget hem med hjälp av en dator och en internetuppkoppling. Det går till och med att läsa polisutbildningen på distans, där man läser vissa delar hemifrån och sedan tar sig in till en centralort för att läsa de praktiska momenten på plats. 

 

Det gör det möjligt att studera oavsett var man bor

 

Även om Sverige kryllar av olika universitet och högskolor över hela landet så är det långt ifrån alla som bor inom pendlingsavstånd från ett stort lärosäte, och även om man råkar bo inom pendlingsavstånd så är det långt ifrån säkert att universitetet eller högskolan i fråga gör det möjligt att läsa det som man är intresserad av. Genom att läsa på distans kan man därför få tillgång till långt många fler utbildningar än vad man annars hade haft möjlighet till.  

 

På samma tema så innebär detta också att man slipper flytta helt och hållet. Förutom att det kan kännas jobbigt att lämna vänner och familj där man bor för närvarande så kan det också vara riktigt svårt att hitta boende i större studentstäder. Man slipper alla omkostnader som kommer med att flytta, samtidigt som det i många fall kan vara billigare att bo kvar där man bor just nu istället för att behöva gå igenom hela flyttningsprocessen. 

 

Man kan ofta spara pengar 

Men det är inte bara genom sin boendesituation som man kan spara pengar genom att plugga på distans. Det blir ofta också mycket billigare att studera hemifrån eller från ett bibliotek istället för att göra det på ett universitet. När man sitter hemma och tar del av föreläsningar och seminarium kan man göra allting från att laga sin egen mat och koka sitt eget kaffe, till att undvika kostnader som är assoscierat med att pendla. Att spara pengar är någonting som varje student kämpar med, särskilt om man inte har möjlighet att jobba under tiden som man studerar. Varje krona räknas, och det går att spara in en hel del genom att studera hemifrån.