Fokus på kolesterol

Om du läser det här bryr du dig förmodligen om din hälsa och vilken roll kolesterol kan spela. Det är ett viktigt första steg. Så, vad är egentligen kolesterol? Vad gör den och varför är det dåligt med för mycket kolesterol? Följ med oss när vi berättar mer om kolesterol.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är ett vaxartat ämne. Det är inte i sig “dåligt”. Din kropp behöver det för att bygga celler och göra vitaminer och andra hormoner. Men för mycket kolesterol kan utgöra ett problem och många behöver idag sänka kolesterol i sin kropp. Kolesterol kommer från två källor. Din lever producerar all kolesterol du behöver. Resten av kolesterolet i din kropp kommer från livsmedel från djur. Till exempel innehåller kött, fågel och mejeriprodukter kolesterol vilket gör att du får i dig det via kosten. Samma livsmedel innehåller mycket mättade fetter och transfetter. Dessa fetter gör att din lever producerar mer kolesterol än vad den annars skulle göra. För vissa människor innebär denna extra produktion att de går från en normal kolesterolnivå till en som är ohälsosam.

Bra eller dåligt kolesterol?

Kolesterol cirkulerar i blodet. När mängden kolesterol i ditt blod ökar, ökar risken för din hälsa. Högt kolesterol bidrar till en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar, såsom hjärtsjukdomar och stroke. Det är därför det är viktigt att testa ditt kolesterol så att du kan känna till dina nivåer. De två typerna av kolesterol är: LDL-kolesterol, som är dåligt, och HDL, som är bra. För mycket av det dåliga slaget, eller för lite av det goda, ökar risken att kolesterol långsamt byggs upp i de inre väggarna i artärerna som matar hjärtat och hjärnan. Kolesterol kan förenas med andra ämnen för att bilda en tjock, hård avlagring på insidan av artärerna. Detta kan minska artärerna och göra dem mindre flexibla, ett tillstånd som kallas åderförkalkning, vilket också kan leda till blodpropp.